Koledar novic

 
november 2022
P T S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
 
 

Informacije

Zarja Kovis d.o.o.
Molkova pot 5,
1241 Kamnik

Tel.: (01) 83 08 600
E-pošta: info@zarja-kovis.si

 
 
 

Vzdrževanje peči

Vzdrževanje peči

31.12.2013

V Sloveniji se vsako leto pri ogrevanju prostorov z plinskimi pečmi pojavljajo zastrupitve z ogljikovim monoksidom CO. Vzrok za nastanek CO pri plinskih pečeh sta običajno slabo vzdrževanje plinske peči in v nekaterih primerih tudi nepravilna vgradnja plinske naprave. Zaradi navedenega Tržni inšpektorat svetuje redno vzdrževanje plinskih peči s strani pooblaščenih serviserjev za posamezno znamko plinske peči. Z rednim servisiranjem plinske peči se zmanjša možnost nepravilnega delovanja predvsem pravilnost zgorevanja plina in morebitnega nastajanja ogljikovega monoksida CO, ki je lahko usoden za človeka. Pri servisiranju pooblaščenega serviserja tudi povprašajte ali je vaša plinska peč za centralno ogrevanje nameščena tako, da deluje neodvisno od okoliškega zraka oziroma ali morate dodatno prezračevati ta prostor, ker peč uporablja okoliški zrak za zgorevanje. Prav ti načini vgradnje peči v prostor, kjer peč za zgorevanje uporablja okoliški zrak iz prostora, so najbolj problematični glede prezračevanja in lahko pride do nastanka ogljikovega monoksida, ki je nevaren za zastrupitev. Ta plin je tudi nezaznaven (brez vonja in okusa). Za te primere plinskih peči, ki za zgorevanje uporabljajo okoliški zrak, svetujemo, da se v te prostore namesti javljalnik za zaznavanje CO, ki ob določeni koncentraciji CO v prostoru z zvočnim signalom opozarjajo na nevarnost.

Da bi bilo čim manj nepotrebnih nesreč, na katere lahko vpliva človek, naj plinske peči vgradijo in tudi redno vzdržujejo oz. servisirajo za to strokovno usposobljene osebe s strani proizvajalca plinskih naprav.

Besedilo: http://www.ti.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/2537/5579/

 

V podjetju Zarja Kovis d.o.o. vam nudimo celovito izvedbo plinskih inštalacij in vgradnjo plinskih peči. Nudimo vam tudi redno vzdrževanje peči, pregleda plinske inštalacije in 24 urno dežurno službo.