Informacije

Zarja Kovis d.o.o.
Molkova pot 5,
1241 Kamnik

Tel.: (01) 83 08 600
E-pošta: info@zarja-kovis.si

 
 
 

Zadnja referenca

 

Biomasa

Eko sklad, subvencije, nepovratna sredstva

Biomaso predstavljajo les, trave, energetske rastline, rastlinska olja itd. Na svetu biomasa zadosti okoli 10 % energetskih potreb, ki temelji na naravnem lesu in lesnih odpadkih iz industrije ( odpadni kosi, žagovina, lubje, odpadni proizvodi iz lesa,...)

Sodobni kotli na biomaso vam omogočajo enostavno upravljanje in rokovanje, učinkovitost sistema in cenovno dostopen energent, ki je okolju prijazen in lokalno dostopen.

Tehnologije:

PEČI NA POLENA:

Sodobno oblikovane in tehnološko dovršene peči na polena omogočajo z dodatnim vpihovanjem zraka velik izkoristke izgorevanja lesa. Sodobne peči omogočajo samodejni vžig, avtomatsko »padanje« polen v kurišče, enostavno čiščenje, sodobno regulacijo. Razvoj nam prinaša tehnološko dovršene in energetsko učinkovite peči z 90% izkoristkom. Celovitost sistema lahko učinkovito povežemo z zalogovnikom tople vode, ki nam omogoča, nalaganje polen zgolj enkrat dnevno.

PEČ NA SEKANCE:

Ogrevalni sistem, ki temelji na sekancih ( les zmlet na točno določeno velikost) so primerni predvsem za malo večje sisteme oziroma sisteme daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB). Sistem na lesne sekance je predvsem primeren za kmetije, vrtne centre, industrijo, šole, nasleja,... Iz izkušenj lahko trdimo, da sistem na lesne sekance trenutno predstavlja najcenejši vir za ogrevanje večjih energetskih sistemov. S pomočjo nepovratnih sredstev se investicija lahko povrne v zelo kratkem času. Koristi pa se poznajo tudi v lokalnem okolju, v obliki zmanjšanja izpustov CO2 in pa v obliki predelave odpadnega lesa (veje), ki edaj povečini ostanejo nepredelane v gozdu.

Sistem lesnih sekancev lahko temelji na avtomatskem dodajanju sekancev v kurišče, tako celotni proces poteka skoraj povsem avtomatizirano, saj za celotni proces poskrbi elektronika. Potrebno je le dodajati sekance v zalogovnik oziroma skladišče.
Gre za izjemno učinkovite sisteme, ki omogočajo visoke prihranke.

Naše izkušnje:

PEČ NA PELETE:

Tehnologija je precej podobna sistemu na sekance, gre le za to, da so lesni peleti bolj predelani in zato tovorijo precej bolj homogeno gorivo. Dobra lastnost tega je, da nam to omogoča manjši prostor za skladiščenje peletov, kot je to pri sekancih. Tovrstni sistemi so primerni predvsem za manjše uporabnike, ki jim je omogočeno, da brez večjega skladišča goriva v svoje objekte uvrstijo tudi peč na lesno biomaso.